TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Kindermarketing, het is een no-no in de marketingwereld. Toch is deze markt gigantisch. Het hoe en waarom van marketing op moeilijke doelgroepen komen hier aan bod.

Publicatie

20 Dec 22

Gewijzigd

20 Dec 22

Categorie

marketing

Specialist

dhr CF Bielok

Moeilijke doelgroepen marketing draait om de beslisser.

Een publicatie van: dhr CF Bielok

Bij kindermarketing spreek je dan ook niet direct naar de kinderen, maar naar de ouders, opa en oma, begeleiders.

Bij moeilijke doelgroepen komt het heel nauw wie je op welke manier aan spreekt. Kinderen proberen iets op te dringen loopt tegen praktische en vooral morele problemen aan. Ongezonde gewoonten zoals snoepen en teveel suikers.

Maar vooral in het sociale domein mogen kinderen niet over het hoofd worden gezien. Ook zij zien zaken op TV en ook zij praten met hun vriendjes en vriendinnetjes. Maar kinderen missen de context om die dingen een plaats te geven. Gevolg: allerlei mentale problemen waar kinderen in veel gevallen lange tijd problemen aan overhouden.

Met dat in het achterhoofd zijn wij een groot project gestart op basisscholen waar we samen met de leerkrachten kijken naar aandacht voor maatschappelijke thema's. Energie en Milieu is zo'n thema. Kinderen leren in de klas dat het helpt energie te besparen als ze de deur dicht doen en niet overal het licht aanlaten. We leren hoe je energie kunt maken, en brengen stapsgewijze inzicht in de moeilijke thema's.

Zodra je daarmee begint komen nieuwe thema's snel om de hoek. Bijvoorbeeld de "beroepskeuze" in het beslissingstraject voor het voortgezet onderwijs. Alle kinderen moeten uiteindelijk een richting kiezen voor het voortgezet onderwijs. De installatie bedrijven, de zorg en de Hbo’s struikelen over elkaar heen omdat zij schreeuwen om meer instroom.

Weerzin ontstaat als je met marketing probeert kinderen iets op te dringen. Ongezonde gewoonten zoals snoepen en teveel suikers. Zoals alle marketing proberen we wel de intrinsieke waarde te vinden. "Mooi zijn" "aandacht" "gelukkig zijn".

Met dat in het hoofd zijn wij een groot project gestart op basisscholen waar we samen met de leerkrachten kijken naar aandacht voor maatschappelijke thema's. Energie en Milieu is zo'n thema. Kinderen leren in de klas dat het helpt energie te besparen als ze de deur dicht doen en niet overal het licht aanlaten. We leren hoe je energie kunt maken, en brengen stapsgewijze inzicht in de moeilijke thema's.

Zodra je daarmee begint komen nieuwe thema's snel om de hoek denk eens aan de "beroepskeuze" in het beslissingstraject voor het voortgezet onderwijs. Alle kinderen moeten uiteindelijk een richting kiezen voor het voortgezet onderwijs. De installatie bedijven, de zorg en de HBO's struikelen over elkaar heen om mee te doen.

Kindermarketing zit dus niet zozeer in de taboesfeer als je wel zou verwachten. Maar het is zeer zeker een finesse verhaal. 


communicatie

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.