TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Public Relations belangrijk voor bedrijven in het nieuws

Publicatie

7 Mar 23

Gewijzigd

7 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Opeens ben je in het nieuws en de reporter vraag naar je woordvoerder. Daar sta je dan als MKB bedrijf. Met je gezicht vol in beeld en je verhaal niet klaar. De reporter doet er niets aan om je op je gemak te stellen en stelt vragen die er op lijken bedacht om je de grond in te sturen. Heerlijke TV slecht voor je PR.

Een publicatie van Basecode.

Het moment van PR kan je vaak niet kiezen. Toch moet je je er te druk om maken. Slechte PR bestaat wel, maar er is alleen maar bekendheid als je het over een langere periode bekijkt.

Ben je een paar maanden verder, dan blijft er alleen over "ik ken je ergens van". En nog een paar maanden is het "je hebt een bekend gezicht". Er blijft van je negatieve ervaring niets over wat gedurende de tijd blijft hangen. Toch heeft het zin om een algemeen plaatje te schetsen van hoe je als bedrijf naar buiten wilt komen. Je zult dus moeten nadenken over je PR ofwel public relations.

Via een goede strategie en enige voorbereiding is een PR verhaal op ad-hoc momenten goed te doen. Je kunt met een beetje voorbereiding veel bereiken. Uiteindelijk is het goed voorbereid een standaard verhaaltje afdraaien een zaak van niet te gemaakt of ingestudeerd overkomen. De natuurlijke look bereik je door ervaring of veel trainen.

Waar je over na moet denken is: "wat zijn de kernwaarden van mijn bedrijf". Hoe wil ik dat mensen tegen mijn organisatie aankijken. Als je dat scherp hebt kan je proberen die kernwaarden in een zin te verwerken. Niet als in "onze kernwaarden zijn: en dan opsommen". Maar een natuurlijk verhaal. En belangrijk: blijf bij jezelf.

Het verhaal kan je vervolgens jezelf net als bij de elevator pitch "eigen maken" door veel te oefenen. Daarna ga je escapes inbouwen. Als dit dan ... , als dit dan ...

Je voorkomt daarmee dat je voor het blok komt te staan. De reporter zal je altijd in een negatieve hoek proberen te drukken. Want sensatie "verkoopt" nu eenmaal in media land.

Een mooi voorbeeld: In 1995 heb ik voor de lol een benzine auto omgebouwd naar elektrisch. Dat was nog voor de Tesla en de andere EV's. Ik haalde daarmee de kranten, de TV en de radio. De radio reporter was het ergste. Die man had blijbaar enige uitdaging in de jeugd genoten en was er echt op uit om mij als "gekkie" neer te zetten. Dat uit zich dan in termen als "Willy Wortel". De kunst is dan om je niet te laten verleiden om mee te gaan in die retoriek. Je bent een professional en niet een een of ander gekkie wat iets leuks heeft geknutseld. Het is vaak moeilijk om in die vraagstelling de woorden te herkennen waarmee ze je voor paal proberen te zetten. Je ziet het vaak bij bedrijven die vanwege milieu aspecten in beeld komen op TV bij het journaal. De houding "nou dat heb je mooi voor elkaar dan" kan je eenvoudig ombuigen door in  te spelen op de voorzieningen die je hebt getroffen om te voorkomen dat het probleem erger wordt. Daarmee speel in op de "calamiteit" en het "voorkomen van erger" waarbij "kosten noch moeite zijn bespaard". Hey presto: Probleem omgebogen in je voordeel.

Wees voorbereid op ad-hoc situaties, bereid een leuk feelgood verhaal voor dat je in de droom kunt afdraaien. Dan komt het allemaal goed. 


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.