TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Hoe SEO zorgt voor betere vindbaarheid in zoekmachines

Publicatie

15 Nov 23

Gewijzigd

15 Nov 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Vindbaarheid in zoekmachines is een doorlopend proces. Sommige aspecten van SEO zijn een technisch proces. Dat is 1 keer instellen en klaar. Sommige aspecten van de SEO zijn een doorlopend proces. Daar moet je altijd rekening mee houden. Gelukkig kan je dat leren en gelukkig is er een platform als Fleximaal Community om je veel werk uit handen te nemen.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Hoe je beter vindbaar wordt in zoekmachines is eigenlijk mega eenvoudig. Het is wel een beetje werk. Je kunt er zonder veel moeite erg goed in worden als je wat uitgangspunten kent.

Het eerste uitgangspunt zijn de kerwaarden, de USP's van zoekmachines. Als jij iets zoekt typ je de woorden in de zoekbalk. De zoekmachine zal resultaten moeten tonen die:

 • Aansluiten bij je gezochte termen (relevantie),
 • Recent zijn (nieuwswaarde),
 • Van betrouwbare bronnen komen (kwaliteit).

Voor de gebruikers ervaring moet de pagina die de zoekmachine als eerste aanbeveelt ook voldoen aan:

 • Snelheid van laden (traag laden is irritatiefactor),
 • Usability (knoppen niet te dicht op elkaar),
 • Content niet spammerig (woorddichtheid).

Techniek

De technische stap is er eigenlijk 1 voor je webbouwer. Echter, als jouw webbouwer er niet erg goed in is dan zijn er tal van min of meer gespecialiseerde bureaus die je op pad kunnen helpen. De techniek voor SEO op je website gaat in op het volgende:

 • Canonical: iedere pagina moet maar 1 x voorkomen.
 • Meta gebruik: gebruik de meta's van de pagina's. Title, description.
 • Alt gebruik bij plaatjes: zorg dat alle plaatjes ook een alt (alternative) tekst hebben.

Uiteraard ligt de nadruk van SEO op de inhoud. Als de techiek eenmaal is ingesteld en goed wordt gebruikt is het tijd om je te concentreren op de inhoud van je website.

Inhoud

De inhoud van je website of blog moet voldoen aan een aantal voorwaarden waarmee je de tekst interessanter maakt. Bij Google werken niet alleen technische mensen maar o.a. ook  gedragspsychologen. Daardoor zijn algoritmen opgesteld die bepalen hoe aantrekkelijk je inhoud is. Daarnaast sta jij zelf aan het roer in wat je Google of andere zoekmachines wilt vertellen. Met andere woorden, wat moet men van jou onthouden.

 • Kopgebruik: vertel wat jij wilt benadrukken in de koppen van je content (sturen van informatie).
 • Woorddichtheid: zorg dat de zoekwoorden tussen de 4% en de 6% voorkomen in je teksten (spammerig).
 • Regelmatig aanpassen: zorg dat je bestaande teksten ook regelmatig aanpast (nieuwswaarde).

De meeste bedrijven laten een website maken via een online marketing bureau. Prima natuurlijk, maar let zelf wel op. Een marketing bureau zal namelijk de grootste kop op de website gebruiken voor een hippe slogan. Je moet er zelf even goed bij stilstaan dat voor zoekmachines de grootste kop wordt gebruikt om te zien waar op de pagina de nadruk ligt. Als je je nog kunt herinneren dat er kranten bestonden, dan kan je het zo zien. De grootste kop in de krant, daar valt je oog het eerst op. Dus "Kabinet gevallen" komt in een grotere kop, waarschijnlijk op de voorpagina. "Babyolifantje in Beekse Bergen maakt eerste stapjes" komt in een veel kleiner lettertype op pagina vier.

Jij geeft dus met de koppen en de plek op de pagina aan hoe belangrijk je dit deel van de inhoud zelf vindt.

Woorddichtheid

Woorddichtheid vinden mensen vaak moeilijk. Je kunt als je koelkasten verkoopt in een tekst van 200 woorden natuurlijk 200 keer koelkast typen. Zoekmachines haten dat. Je moet ervoor zorgen dat je de woorden die je hebt gekozen als belangrijk (zoekwoorden/vindwoorden) in de totale tekst wel de nadruk hebben, maar niet irritant overkomen. De frequentie dat een woord voorkomt in een tekst afgezet tegen het totaal aantal woorden is de woorddichtheid. Je moet volgens deze gedachte het woord koelkast uit het voorbeeld minimaal 8 keer gebruiken op de 200 woorden. Je mag op die manier het woord koelkast maximaal 12 keer gebruiken op de 200 woorden om niet spammerig over te komen. 

Wist je dat?

Op Fleximaal Community staat er een wizzard die je helpt met het bepalen van de woorddichtheid terwijl je typt.

Organische vindbaarheid en geld

Heel veel SEO bereaus grijpen meteen naar SEA om je op de eerste plek te krijgen. SEA is adverteren op die bovenste plaatsen binnen zoekmachines. Natuurlijk kan dat een doel treffen. Alleen is het wel een zwaktebod. Het zal wat minder tijd vergen om doelen te halen, maar zodra je stopt met betalen ben je meteen niet meer vindbaar.

Als je gevonden wordt op organische vindbaarheid dan levert dat een min of meer blijvend resultaat. Als je tenminste maar regelmatig ook nieuwe content op je website hebt staan. Bij 9 van de 10 websites die ik bezoek is de inhoud op de homepagina statisch. Dat wil zeggen dat gaandeweg de zoekmachines interesse in je verliezen. Je moet er dus voor zorgen dat er regelmatig nieuwe content staat op alle pagina's. Dat kan natuurlijk heel eenvoudig door de volgorde een beetje aan te passen. "Gevonden worden in Google" is technisch een andere zin dan "In Google gevonden worden". Een kleine aanpassing maar een grote verandering.

Backlinks

Helemaal bovenaan dit artikel had ik het over "Van betrouwbare bronnen komen (kwaliteit)". Wanneer meerdere partijen jou refereren (als bron vermelden) dan stijg je in aanzien. Het is dus nuttig om te investeren in backlinks. Je hebt een backlink als een website naar jouw website verwijst. Als er dus op een website, die wordt geïndexeerd in zoekmachines, een link naar jou staat. En dan bedoel ik niet LinkedIn, Facebook, X/Twitter of Instagram. Want die worden niet geïndexeerd op content. Kennen we een groot platform dat daar speciaal op bedacht is? Het is nu tijd om een account te nemen op Fleximaal.com

Fleximaal Community en SEO

Wat doet het Fleximaal Community platform voor je SEO?

 • Backlinks
 • Nieuwswaarde
 • Goed gebruik van koppen

Doordat je een profiel aanmaakt, maak je ook backlinks aan. Bovendien is Fleximaal Community een kenniscentrum, een gerenommeerde bron met veel nieuwswaarde. Doordat verschillende bedrijven telkens wat nieuws plaatsten is er constante aanwas van nieuwe content. Nog meer nieuwswaarde. Een backlink vanaf Fleximaal Community weegt dus zwaarder. Er zitten standaard backlinks in je profiel onder bedrijf, onder specialist en onder iedere blog. Er wordt dus wat af ge-backlinkt vanaf Fleximaal Community.

Doordat meerdere bedrijven content plaatsen door middel van blogs en daarnaast de bestaande blogs onderhouden, is er veel aanbod van nieuwe content op Fleximaal Community. Zie het als een krant, iedere dag wat nieuws. Daardoor is Fleximaal Community interessanter in termen van nieuwswaarde dan de statische website. We noemen dat collectieve SEO. Doordat iedereen af en toe wat nieuws te melden heeft, is er collectief erg veel nieuws. Daardoor komen zoekmachines vaker terug om te indexeren.

Wanneer je een blog aanmaakt op het Fleximaal Community platform dan wordt je daarin begeleid door een formulier / een wizzard. Door het gebruik van de wizzard zet je vanzelf de content op de juiste plek. De grote kop komt in een H1 en er is maar 1 H1 (regels). De vette omschrijving komt in een H2. Er mogen wel meerdere H2 gebruikt maar we willen niet spammerig overkomen. Dus op de blog pagina is er 1 H1 en 1 H2. Dat doet de wizzard voor je. Ten slotte is er nog 1 relevante kop en die heet H3 en die wordt gevormd door alle tussenkoppen op de pagina. Je wordt dus door de wizzard begeleid in het juiste gebruik van de koppen.

Meteen beginnen met je SEO? Neem dan een account. Als speciale aanbieding geven we een online seminar SEO weg ter waarde van € 45,- Daarin leer je onder andere slimme tips en truuks om zelf nog beter met je SEO aan de slag te gaan. Heb je hulp nodig neem dan het SEO coaching account. Wij stellen dan alles netjes voor je in en helpen je op weg in de wondere wereld van de SEO.

Fleximaal Community unlock Artwork

Maak kans op mooie prijzen

Neem nu een Basic of Premium account en krijg de webinar SEO ter waarde van € 45,- kado.

Geef je e-mail adres op.
Geef svp je adresdetails.

Volgende stap

 


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.