TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Een goed logo ontwerp voor starters is het halve werk

Publicatie

6 Feb 23

Gewijzigd

6 Feb 23

Categorie

marketing

Specialist

Redactie Fleximaal

Een goed logo laat je ontwerpen. Een logo is een beeldmerk, mensen herkennen je aan kleurgebruik, stijl en vorm.

Een publicatie van:

Ga goed om met je beeldmerk! Mensen vragen anderen wel eens: “Tegen welke kosten loop ik aan als ik een bedrijf ga starten?”. En vrijwel geen enkel advies begint met het beeldmerk. Ik leg hier uit waarom dit verkeerd is.

Het logo is een belangrijk onderdeel van je huisstijl. Het staat voorop bij al je communicatie uitingen zoals je website, je (digitale) briefpapier, visitekaartje en op je social media. Het is een herkenning van kleur en vorm en geeft aan hoe uniek jij bent met jou bedrijf.

Niemand begint een bedrijf met de gedachte ‘ik ga doen wat iedereen doet’. Nee, jij hebt een drive, een passie. Jij doet het anders en brengt daarmee meerwaarde naar de markt. Daarom moet je niet over je logo ontwerp heen stappen. Omarm het proces van logo ontwerp en je onderneemt sterker.

Stap 1: Kleur bekennen

Vaak horen we "die kleur vind ik wel mooi". Dat is natuurlijk een fijn uitgangspunt, want jijzelf staat voor je organisatie. Maar minstens zo belangrijk is wat je markt vindt van die kleur. Past de kleur in associatie bij je dienst of product. Past de kleur bij je marktsegment, en past de kleur bij je diensten of producten.

Stap 2: De vormstudie

Dat klinkt zwaar, maar dat valt wel mee. We maken van de richting altijd een paar studies. Die vormen leggen we voor aan je doelgroep. Zie het als een logo schets in PDF vorm waarmee je een aantal mensen kunt vragen "wat vind je er van?" Die meningen nemen we mee in het uiteindelijke ontwerp.

Stap 3: Keuzes maken

We kiezen de vorm die het beste bij de ondernemer en de markt past. Soms ben je in 1 keer verliefd op je logo. Het straalt de kracht uit die jij wenst te vertalen naar je doelgroepen. Binnen deze conceptvorm kan je periodiek nuances aanbrengen. Denk aan het logo van Apple over de tijd. Dat is telkens een beetje veranderd, maar heeft nooit ingeleverd aan waarde. Dat kenmerkt een goed logo ontwerp. Natuurlijk moet ook tijd en je markt bepalen hoe je logo zich ontwikkeld. Ook is er een verschil in kosten tussen jouw logo en dat van Apple, Microsoft of Youtube. 

Stap 4: Merkenregistratie

Heb je een goed logo? Laat dan de kleur en vorm vastleggen bij het Benelux merkenbureau. Het deponeren of registreren van je logo kan je veel ellende besparen als je groter wordt. Je moet je merk nog wel bewaken of laten bewaken, om te voorkomen dat iemand inbreuk maakt op je merkrecht. In de praktijk ben je daar niet veel uren aan kwijt.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Werken bij dit bedrijf

Online marketeer

Iteratieve marketing en growth hacking concepts zijn jou wereld. Jij weet wat marketing is en weet de vertaalslag te maken naar online marketing concepten.

Breda
20u
HBO

Fullstack ontwikkelaar

Jij bent een gedreven fullstack ontwikkelaar en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html, css, javascript, PHP en SQL. Je hebt ervaring met responsive design via AngularJS en Bootstrap.

Breda
20u
HBO

Communicatie medewerker

Jij bent een kei in communicatie. Je beheerst de Nederlandse taal en kan het verhaal van een klant vertalen naar een bruisende vlot leesbare publicatie.

Breda
20u
HBO

Front-end developer

Jij bent een kei in het vertalen van design naar techniek en hebt gevoel voor gebruiksgemak en gebruikerservaring. Je werkt zelfstandig en snel vormgeving uit naar responsive html en css. Je hebt ervaring met responsive css via Bootstrap. Ervaring met javascript is een pre.

Breda
20u
HBO+