TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Slimmere marketing met AI nu ook voor MKB betaalbaar

Publicatie

28 Jun 23

Gewijzigd

28 Jun 23

Categorie

marketing

Specialist

dhr ing Robin Louwerse

Het is veel in het nieuws geweest. Marketing met behulp van kunstmatige intelligentie. Maar wat is nieuw en wat was er al jaren?

Een publicatie van: dhr ing Robin Louwerse

Ten eerste AI is niet nieuw.Wat er veel in het nieuws is geweest zijn chatbots die op AI zijn gestoeld. ChatGPT is veel in het nieuws geweest. Echter voordat al die focus op AI was gevestigd maakte wij al gebruik van de supercomputer Watson van IBM. Watson is een slimmere AI. Watson overweegt de correctheid van het antwoord zelf, waarbij wij met ChatGPT nog wel eens verrassende resultaten kregen.

ChatGPT AI

Om een blog te schrijven is ChatGPT een uitkomst. Je kunt de topic waarover je wilt schrijven eens toetsen op een AI bron. Daar kan je zien of er nog zaken zijn die je overslaat. Je moet overigens de antwoorden wel zelf screenen en niet zomaar op het Fleximaal platform gooien. Soms mist er wel eens wat, en soms zijn er dingen wel een beetje verouderd.

Watson AI voor marketing

Watson is een supercomputer waaraan je op 175 punten gedifferentieerd vragen kunt stellen. De antwoorden zijn verbluffend. Ten eerste laat Watson je zien hoe de markt verdeeld is.

Markt segmenten

Naast inzicht in de markt en de markt segmenten creëert Watson een persona van de zoekvraag. Deze persona wordt ook geanalyseerd waardoor er een heldere beschrijving kan worden gevormd van de doelgroep.

Persona van de doelgroep

Aan de persona worden persoonskenmerken toegekend. Deze worden in grafieken en overzichten helder en duidelijk getoond.Inzicht in persona

Heldere inzichten

Wat bijzonder is is dat de AI van Watson het gedrag van de persona zo weet te analyseren dat er zelfs bekend is op welke dagen en tijden de persona op welk kanaal beschikbaar is. Daarnaast is er bekend op basis van persoonskenmerken wat je er tegen moet zeggen om koopgedrag te triggeren.

Persona op welke dagen en tijden op welk kanaal

Als marketeer willen we weten welke leitmotiven er voor deze persoon of groep de juiste trgiggers afgeven voor koopgedrag. Ook daar denkt Watson AI over mee.

Leitmotief van doelgroep of persona


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.