TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Doe het zelf marketing voor ZZP en MKB bedrijven.

Publicatie

12 May 23

Gewijzigd

12 May 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Je wilt grote stappen in je marketing maken, maar je wilt niet teveel betalen. Mankracht in marketing is duur. Daarom bieden wij het do it yourself Growth Hacking online marketing platform. Hoe het werkt lees je hier.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Om te begrijpen hoe slimmere marketing voor jou kan werken moet je eerst weten wat de normale online marketing voor jou moet doen. Ik schrijf hier moet doen, want negen van de tien keer wordt door online nureaus de helft overgeslagen.

Als je aan online marketing denkt dan denk je al snel aan je website. Een website is echter nooit "af". Dat komt in belangrijke mate door Google. Eigenlijk moet hier "zoekmachines" staan, maar Google heeft de afgelopen jaren nogal een afdruk op het digitale landschap gezet.

Website

Een website is een opgemaakte pagina. Meestal wordt een inhoudbeheer systeem gebruikt om nieuwe inhoud toe te voegen. Een inhoudbeheersysteem heet in het Engels een Content Management System (CMS). Met een content management system kan je nieuwe inhoud aan de website toevoegen. Veelal wordt voor de gebruiker een layout gemaakt van de pagina door de vormgever.

De vormgever let op de vouw (fold) van de pagina. De fold is het stuk dat je eerste scherm vult. Je kunt scrollen om de rest van de pagina te zien. Het eerste stuk tot de fold is dus hetgeen je bezoeker of gebruiker direct ziet als deze op je website komt. In dat eerste stuk is je beeldmerk (logo) en het menu heel belangrijk. Je hebt hier de ruimte om in grote letters te schrijven wat je doet met je website (meestal je bedrijf). Daarnaast moet er in een paar zinnen meteen duidelijk zijn wat je doet en hoe je je onderscheid. En er moet een call to action knop (CTA) aanwezig zijn in een opvallende kleur.

Het menu is hier dus heel belangrijk omdat dat het pad stuurt wat de bezoeker gaat volgen. Hou dat even in je echterhoofd, want daar komen we uitgebreid op terug.

Koppen

Die grote letters dienen van het type H1 te zijn, omdat Google daarnaar op zoek is. Er mag van Google maar 1 H1 op je pagina voorkomen, ook al geeft de specificatie aan dat het er technisch meer mogen zijn. Er is een iets kleinere kop die heet H2. Die H2 kop kan je met CSS net zo groot en zichtbaar maken als je zelf wilt. Hij mag er zelfs precies zo uitzien als de H1 kop. De derde belangrijke kop is de H3. Die gebruik je normaal als tussenkop, maar ook hier weer: stylen mag je zelf bepalen.

Met die koppen geeft je aan Google (zoekmachines) aan wat jij belangrijk vindt aan je pagina. Omdat de H1 maar eenmaal voor mag komen ben je daarin dus wat beperkt. Een H2 mag tweemaal voorkomen op de pagina, of beter gezegd, zo vaak als je wilt maar Google kijkt alleen naar de eerste 2. Dit is wel per pagina, dus op de volgende pagina mag je weer 1xH1 en 2xH2 toepassen.

Het is dus heel belangrijk wat er in die koppen komt te staan. De marketeer kijkt ernaar en bedenkt een leuke slogan. "Sterk in schoonmaakwerk". Leuke allitarerende die goed blijft hangen. Maar er wordt iets vergeten. Er staan dus letterlijk 3 woorden in die leuke slogan. Dat gaat perfect werken op een reclame bord, maar dit is een website. Je moet dus een weg vinden in "wat je Google wilt vertellen" en wat je "de bezoeker wilt vertellen".

Homepage

De homepage van je website is doorgaans een nogal grafische representatie. Er is maar 1 kans op een eerste indruk. Het nadeel daaraan is dat Google niet veel kan met Grafische representaties. Google indexeert alleen tekst voor de vindbaarheid. Dat is dan ook waarom een goede programmeur altijd de alt-text van afbeeldingen invult. Het is een heel simpel tagje in de code <img ... alt="" 

Dat veel programmeurs dit vergeten is omdat ze het zien als "oud" en er binnen de opleiding niet veel begrip wordt gekweekt voor vindbaarheid. Maar neem van mij aan dat je de alt tekst altijd moet invullen.

Paragraaf

Een paragraaf mag altijd een H2 en meerdere H3 koppen hebben. Daarnaast moet de tekst in de paragraaf voldoen aan richtlijnen die door Google zijn opgesteld. De inhoud van de pagina mag niet spammerig zijn. Je mag dus niet 20x het woord "koelkast" in de koppen zetten als je koelkasten verkoopt. Je moet voldoen aan een woorddichtheid. Een goede woorddichtheid ligt tussen de 4% en 6%. Minder dan 4% dan benadruk je niet genoeg, en meer dan 6% dan markeert Google je tekst als spammerig.

Updaten

Google komt regelmatig terug om te zien of er iets is aangepast op de website. het is dus belangrijk om Google iets anders maar wel vergelijkbaar aan te bieden de volgende keer dat Google je pagina opnieuw indexeert. Bij een standaard website komt de bot van Google om de 6 weken terug. Je zult dus moeten zorgen dat elke 6 weken er iets wordt veranderd aan de website. Dat kan zijn de woordvolgorde, er kunnen worden bij of af. Als er maar een significante verandering waarneembaar is. 

Laadtijden 

Pfoe, en dat is een hoofdstuk op zich en bijzonder technisch. Maar waar het op neerkomt is dat bij Google "puristen" werken. Mensen die heel nauwgelet hebben vastgelegd wat het beste zou zijn, en dan dus ook niet heel snel genoegen nemen met net iest minder. Je moet dan dus zelf technisch overwegen wat de moeite waard is om aan te pakken. Google zal je er op wijzen dat je script korter kan als er minder spaties in staan. Alsof die 34 byte aan spaties echt zoveel effect zou hebben.

Meten is weten

En dan komen we aan het belangrijkste punt van deze publicatie. Meten. Als je wilt beginnen met slimmere marketing dan zal je moeten kunnen meten. Je kunt natuurlijk de Google tools gebruiken om te meten. Hier zijn er een paar:

Zie je nu waarom Google zo'n dominante plek heeft gekregen in dit dit artikel? 

Stap 2: https://marketing.fleximaal.com/publicaties/55/Growth-Hacking-nu-beschikbaar-voor-ZZP-en-MKB-via-online-platform-Fleximaal.com/ 


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.