TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

E-learning voor bedrijven

Publicatie

21 Mar 23

Gewijzigd

21 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

E-learning kan op vele manieren worden toegepast. Maar hoe maak je een E-learning aan en hoe kan je ermee het kennisniveau toetsen?

Een publicatie van: Robin Louwerse

E-learning

In 1997 zijn we in het E-learning verhaal gestort door een mega opdrachtgever. Het industrieterrein van Chemelot / DSM in Limburg is maar liefst 800 hectare (een hectare is 10.000m2) groot. Een enorm industrieterrein voor de petrochemische industrie. Wij ontwikkelden daar een intructie video met vragenblokken, de voorloper van wat er nu E-learning wordt genoemd. Later is dit doorontwikkeld in een systeem met interactieve flow binnen de E-learning zodat het instructiemateriaal per doelgroep kon worden aangeboden. Mensen die op kantoor werken of in de plantsoenendienst, internationale chauffeurs die komen laden en lossen, contractors of mensen die in de fabrieken met bepaalde stoffen en chemicalien moeten werken, of moeten lassen en slijpen. Allemaal voorbeelden van werknemers met een individuele scholingsbehoefte. 

Reader

Een E-learning module kan worden gelezen met de webbrowser, speciale software of een E-learning reader. De reader is een voorgeprogrammeerde omgeving waarmee de E-learning inhoud als boek wordt aangeboden. Binnen het digitale E-learning leerboek kunnen aantekeningen worden bijgehouden, de voortgang worden bewaakt en is feedback met de docent mogelijk.

CMS

De inhoud van een E-learning module of boek kan worden aangemaakt door middel van een inhoudbeheer programma (CMS). Via het CMS worden de lesmaterialen en boeken aangemaakt. Uiteraard dienen afbeeldingen, audiofragmenten en video's al wel te bestaan. Voor de opdrachtgevers waar we dit verhaal mee begonnen zijn ook de instructie video's gemaakt. Dat is niet shoot from the hip video, maar een degelijke instructievideo op basis van de inhoud van onze didactisch specialisten, compleet met voice over en meertalige inhoud.

LMS

Om alle cursisten in goede banen te leiden en in groepen of klassen in te kunnen delen is een LMS noodzakelijk. Een LMS is een leerlingen management systeem. Een LMS is een uitbreiding op een CRM (relatiebeheersysteem) en kan onderscheid maken tussen docenten en studenten.

Toetsen

Om het niveau van de student binnen de aangeboden lesmaterialen en de voortgang te kunnen toetsen is een toetsing nodig. Een toetsing bestaat uit vragen met antwoordvarianten. De vragen en antwoorden kunnen op diverse manieren worden ingericht. Er zijn de regulieren meerkeuze vragen, meerdere antwoorden aanvinken, sleepvragen in diverse varianten zoals deze voor BHV noodzakelijk zijn. De mogelijkheden zijn legio. De meeste varianten zijn door middel van de computer te toetsen, daar hoeft de docent niets aan te doen en de score op de toets kan direct bekend zijn. Bij de mogelijkheid voor open vragen moet de docent de antwoorden ouderwets nakijken.

 


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.