TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Video, Vlog, Blog, Podcast

Publicatie

21 Mar 23

Gewijzigd

21 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Video, Vlog, Blog, Podcast al die termen, maar wat is het en wat kan ik ermee.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Je hoort er vaak over, maar wat is het, wat kan je ermee en moet je er iets mee? We lopen er gewoon eens doorheen.

Blog

Een blog is een online artikel. Vaak met een informatieve of inspirerende insteek. Met een blog kan je informatie delen of reflecteren op informatie die door iemand anders is gedeeld. Een blog wordt vaak toegevoegd aan de eigen website, maar er zijn ook blog websites waarmee je je blog kunt delen met de wereld. Bij die laatste is het vaak ook mogelijk een backlink toe te voegen. Backlinks zijn goed voor de vindbaarheid en aanzien van je eigen website.

Video

Een video is een goede manier om een beeldend verhaal te vertellen. Je kunt wat meer ingaan op context en binnen het verhaal zorgen voor een goede indruk van je organisatie. Een video kan goed doen, maar ook kwaad doen. Je hebt echt de zorg een video een goede indruk achter te laten, een goed inhoudelijk verhaal te vertellen en iets te doen wat blijft hangen. Daarnaast moet er een goede stem gebruikt worden wanneer je een voice over gebruikt, en je moet zorgen dat er een leuke afwerking aan je video is (editen) dat schakelt tussen een full, medium en close shot. Denk van te voren na of het een online video is of een video dat voor TV gebruikt wordt. Dit in verband met het beeldformaat bij het afmonteren van de video.

Vlog

Een vlog is een video verslag. Meestal ben je zelf de verslaggever. Meestal maak je meerdere korte films binnen eenzelfde format. Het voordeel van een vlog is dat je een persoonlijke authentieke vibe hebt. Men kan relateren met de verslaggever. Nadeel is dat dat wel moet lukken. Een enkele vlog zal niet heel veel effect hebben. De bedoeling is periodiek een vlog te maken zodat mensen ernaar uit kijken wanneer er een nieuwe vlog verschijnt. Wanneer de vlog op een goede persoonlijke manier is opgebouwd en leuke inhoud bevat kan je het gebruiken voor adverteren. Meestal in de vorm van product placement. Er zijn fabrikanten die specifiek richten op vloggers om een bepaalde doelgroep te bereiken. Daar kunnen verdiensten in zitten. De lat ligt tegenwoordig wel hoog, er zijn veel vloggers je voorgegaan en die hebben inmiddels complete productie maatschappijen opgebouwd met tienduizenden volgers.

Podcast

Een podcast is een audio uitzending dat het medium Internet als drager heeft. Een podcast is een soort radio uitzending maar dan als feed over Internet. Podcasts zijn meestal gratis en kunnen over van alles en nog wat gaan. Podcasts zijn populair en laagdrempelig toegangkelijk. Een podcast kan worden beluisterd via een "feedreader". Een bekende is Feedly. Podcasts worden ook aangeboden via podcast spelers, een bekende is Apple Podcasts of Pocket Casts. 

Bij alle audio varianten moet gelden dat je een lekkere stem moet aanbieden. Anders is het niet leuk om naar te luisteren.

Wil je ook iets doen met Blog, Video, Vlog of Podcast? Laat het me weten dan maken we een account voor je aan en kan je erover berichten op ons platform.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.