TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Adverteren via Radio en Televisie

Publicatie

20 Mar 23

Gewijzigd

20 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Adverteren via Adverteren via Radio en Televisie brengt hoge kosten met zich mee. En alleen onder specifieke voorwaarden kan het je iets brengen. Lees verder.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Allereerst, er is verschil tussen de landelijke en regionale Radio en Televisie. Regionale TV kan voor naamsbekendheid en herkenning van de persoon werken. Voor het bereik hoef je het niet te doen. Dan moet je zo enorm uitpakken en je product of dienst moet daar heel goed bij passen.

Landelijke televisie is alleen betaalbaar in de daluren. En dat is in die daluren zo goedkoop omdat er niemand kijkt.

Hoe dan toch goed in het plaatje met radio en TV?

Radio

Radio is een medium van herhaling en herkenning. Je moet voor radio een hele korte clip maken en die eindeloos herhalen om er op de lange duur iets van effect mee te halen. Dit varieert ook nog eens per provincie. In Limburg wordt de lokale nog redelijk goed beluisterd. In de randstad lijkt het bereik groter maar wie luistert er nog lokaal.

TV

TV voegt het plaatje bij het geluid op de radio. In combinatie kunnen die twee goed werken, bijvoorbeeld rondom een beurs of een event.

Kosten

De kosten van een campagne op de lokale radio moet je in orde van grootte van een paar duizend euro aan zendtijd denken. Je moet echter ook een professionele stem inhuren om het spotje in te spreken. Een stemacteur kan je bijvoorbeeld voor 800 euro een spotje laten inspreken. Dat moet dan wel in 1 keer goed.

De kosten van een TV campagne op de lokale is vaak ook een paar duizend euro. Daarmee koop je zendtijd circa 1.500 en een camera ploeg. Je mag dan niet alles zelf weten, er zijn wetten voor het maken van reclame.

Een beursstand is nog eens een paar duizend euro. Meestal beginnen de beursstands bij 6m2 (stand van 2 bij 3). Je moet wel goed plannen om een stand te hebben die een beetje gezien wordt. We hebben ook al eens een zuil midden in de stand gehad waar het dak aan vast zit. We hebben er maar een rolbanner voor gezet, maar schaamteloos van de beurs organisator. Wil je echt opvallen dan neem je de beursstand binnen een collectief. Je neemt dan deel aan een plein en de promotie is dan gedeelde kosten.

Stapelen van marketing

Voorafgaand aan de beurs kan je de marketing het beste stapelen. Je neemt 1 TV campagne met 2 weken herplaatsen. In diezelfde periode plan je een radio campagne van 6 weken, 3 weken ervoor en 3 weken erna. Dan neem je op de beurs een beursstand op een plein. Je combineert met nieuwsbrieven en social media en je nodigd al je contacten op LinkedIn uit voor een tractatie (meestal een borrel).

Kosten? Denk aan 20k (en up) voor alles.

Wil je ook gecombineerde marketing om je doelen te bereiken? Vraag het me. 15 jaar ervaring en gratis advies via de paarse knop.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.