TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Spelvormen (gamification) kunnen de interactie voor de bezoeker leuker maken, en je marketing funnels vullen

Publicatie

17 Mar 23

Gewijzigd

17 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Spelvormen zijn een leuke interactieve manier om de bezoeker aan te zetten tot het zetten van de eerste stap. Om de zo gevormde lijst met gegevens voor de volgende stap in de funnel voor te bereiden.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Spelvormen komen in vele soorten en maten. Fleximaal biedt 4 standaard spelvormen die aan publicaties kunnen worden toegevoegd. Via het ingebouwde relatiebeheersysteem (CRM) kunnen de zo gelegde contacten worden beheerd. Dat werkt met status stappen, zodat iedere marketing funnel een eigen beheerplek heeft met de daarbij behorende contacten. Zo kunnen bezoekers steeds opnieuw worden benaderd, op een manier die bij de funnel stage hoort.

Voor de namen van de stages hebben we de namen van groeiversnelling stappen (Growth Hacking stages in de pirate funnel). Deze zijn:

  • Awareness (bereik)
  • Acquisition (bezoek)
  • Activation (eerste stap)
  • Retention (terug komen)
  • Revenue (aankoop en hoeveelheid)
  • Referral (refereren)

PS: De pirate funnel heet pirate funnel omdat de eerste letters van de stappen "aaarrr" spellen.

Bereik

Wanneer je "naar buiten gaat" met de communicatie zullen mensen de communicatie zien. Dat zien van een communicatie uiting noemen we bereik. Het gaat er in dat geval om dat je opvalt en dat mensen de mogelijkheid krijgen om met je in contact te komen. Bereik is ook goed voor naamsbekendheid (en in bepaalde mate ook PR).

Bezoek

Bij bezoek gaan we ervan uit dat het bereik effect heeft gehad en dat mensen op een link hebben geklikt of de telefoon hebben gepakt. In de marketing moet er eerst worden "opgewarmd" dus mensen klikken eerder op een link voor meer informatie, en pakken niet direct de telefoon. Wanneer iemand klikt op een link vanuit het bereik dan moet je er voor zorgen dat de inhoud van de pagina aansluit bij de verwachting van de "klikker". Het eerste bezoek is ook heel belangrijk, de persoon kent je nog niet en zal in eerste instantie op zoek zijn naar wie je bent en wat je doet. Daarna pas de dienst of het product. Dit beschijft ook de stappen "eerst op zoek naar meer informatie" dan pas "meer weten over de dienst of het product".

Eerste stap

De eerste stap zal ook zo klein mogelijk gemaakt moeten worden. We noemen dat "laagdrempelig". Van het gegeven dat men eerst op zoek is naar meer informatie kan je gebruik maken. Bijvoorbeeld: download een whitepaper of infosheet, in ruil voor een e-mail adres. Dat legt ook meteen de basis uit van spelvormen. Bepaalde spelvormen zijn meer geschikt in de "bezoek" fase. Bepaalde meer voor "eerste stap" en bepaalde meer voor "refereren".

Met een spelvorm kan je aanvullende gegevens van de bezoeker achterhalen. Bijvoorbeeld een social media adres, een e-mail adres of een telefoonnummer.

Terug komen

Nadat een bezoeker eenmaal is geweest, dan is het een gegeven dat wanneer de bezoeker terugkomt op de website of landingsplaats deze op zoek is naar andere informatie. Het kennismaken is gebeurd, nu moeten we verdiepen. Dat verdiepen is een spel dat over meerdere kanalen wordt gespeeld. In de marketing heet dat "multi channel" of "omni channel". Simpel gezegd, als je al bereik hebt gehad via medium 1 dan kan je proberen dezelfde persoon te bereiken via medium 2. Dit werkt op het gevoel en het vertrouwen van de persoon die je uiteindelijk klant wilt maken.

Het community platform kan je daar enorm mee helpen. Door te publiceren over de expertise kan je bij deze persoon de indruk wekken dat je er enorm veel vanaf weet, of dat je een enorme passie hebt voor je vak. Dat kan op dit platform veel beter en persoonlijker dan op de "koude" "zakelijke" website.

Aankoop

Als het geheel aan benaderingen klopt en je hebt voldaan aan "know", "like" en "trust" dan pas gaat een persoon over tot een "aankoop". Dit woord aankoop is misleidend omdat het niet alleen over "kopen" gaat, maar om het "vertrouwen" om tot de transactie te komen. Waarbij de transactie niet perse om geld gaat. Het kan bijvoorbeeld ook om "een stem" gaan voor een politieke partij, of een "sollicitatie" en noem het maar op.

Maar voor veel bedrijven is het een commercieel spel, dus we houden "aankoop" even aan.

Refereren

Wanneer de persoon eenmaal de transactie heeft voltooid, en tevreden is, dan kan deze persoon wellicht binnen zijn eigen netwerk andere mensen aanbevelen om dezelfde transactie met je aan te gaan. Wanneer iemand die je kent de transactie aanbeveelt, dan is de kans groter dat deze nieuwe persoon ook bereid is de transactie aan te gaan. In netwerk termen heet de persoon "ambassadeur" en in marketing termen is het een "referral" of aanbeveling.

Spelvormen

Spelvormen zijn er opgericht om eerst meer informatie te verschaffen, en later in te zetten op de transactie. De spelvormen moeten elkaar in logische vorm opvolgen om de bezoeker te verleiden. Soms is er een tussenvorm nodig om het bereik te timen. Denk aan een DM of nieuwsbrief waarin de bezoeker gevraagd wordt terug te keren.

Met bovenstaande in het achterhoofd is het logisch om op deze stappen een "model" te vormen die de persoon / bezoeker door de stappen (funnel stages) heen te loodsen. Dat model is een combinatie van tools en spelelementen. We kennen de spelelementen:

  • Sociaal experiment
  • Vraag een e-mail adres
  • Viralisatie spel
  • Beantwoord een vraag

Met deze spelelementen kan de bezoeker steeds verder worden verleid om nader kennis te maken met je bedrijf, je product of dienst.

Sociaal experiment

Binnen de spelvorm die wij sociaal experiment hebben genoemd vragen  we de persoon om account op een social media kanaal te gebruiken. Deze spelvorm of "unlock" wordt gebruikt in ruil voor iets dat de persoon aanspreekt. Dat kan zo simpel zijn als "like us" op een social kanaal, "in ruil voor". Het te ruilen element zal moeten passen bij deze laagdrempelige stap. Je gaat dus niet meteen een auto verloten, maar eerder iets in digitale vorm. Denk aan "artwork" of een "track" in de muziekwereld, of een kleurplaat, e-book of whitepaper.

Deze spelvorm is met name effectief in de stap "bezoek" omdat het een hele laagdrempelige stap is.

Vraag een e-mail adres

Het vragen van een e-mail adres is een pure invulling van "eerste stap". Ook een e-mail adres kan gaan "in ruil voor". Dit in ruil voor kan van alles zijn. Het kan een kleurplaat zijn voor de kinderen, een e-book whitepaper of wizzard, een give-away als kladblok, pen, petje of t-shirt, of bijvoorbeeld een korting op een eerste aankoop. Voor deze spelvorm is al wel vertrouwen nodig en het is sterk afhankelijk van de product of dienst. Daarom wordt deze spelvorm toegepast na "bezoek" en is dus een kenmerkende "eerste stap".

Viralisatie (viral loop)

De viralisatie stap is pas mogelijk nadat het vertrouwen voldoende is om andere personen te attenderen op je product of dienst. Het zal dus net voor de aankoop zijn, of na de aankoop als "refereren". De viral loop is niet zozeer de viral die we kennen van een viraal gaande video. We spreken van viralisatie als 1 bezoeker minimaal 2 nieuwe bezoekers aandraagt. In dat geval verkrijgen we een exponentieel bereik. 1 bezoeker zorgt voor 2 bezoekers, deze 2 zorgen voor 4, deze 4 zorgen voor 8 en ga zo maar door.

Beantwoord een vraag

Het spelelement beantwoord een vraag is meer de prijsvraag spelvorm. Als je de vraag goed beantwoord dan ontvang je een prijs, maar daar moet je wel je telefoonnummer of e-mail adres voor achterlaten, anders kunnen we niet met je in contact komen. Deze spelvorm is laagdrempelig en kost niet zoveel als de unlock spelvormen waarvoor een give-away vereist is. Na het "winnen" van de prijsvraag kan je opnieuw de publiciteit zoeken, met foto en blije gezichten op social media.

Ben je er ook aan toe om spelvormen (gamification) in te zetten voor jou product of dienst? Of ben je eerst op zoek naar meer informatie? Het begint bij de paarse knop hieronder. We helpen je graag op pad.

 


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.