TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Je publicatie beter vindbaar maken

Publicatie

15 Mar 23

Gewijzigd

15 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Je schrijft een publicatie, of laat die schrijven. Je wilt dan dat er bezoekers de publicaties lezen. Fleximaal promoot de inhoud actief, maar er zijn een aantal groeiversnellers waardoor je publicaties nog beter gelezen worden. Lees hier meer.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Het doel van een website is dat die gevonden wordt door Google of een andere zoekmachine. Daar waar de zoekmachine Bing lange tijd geen enkele rol speelde in Nederland omdat er alleen Amerikaanse websites op gevonden werden, is door de toevoeging van de kunstmatige intelligentie module Bing opeens weer hot. Daarnaast gebruiken meer en meer mensen Reddit omdat dit minder commercieel is.

Je moet er dus voor zorgen van je website vindbaar is bij zoekmachines. Je moet zelf zorgen dat een zoekmachine je vind en aan die zoekmachine vertellen wat jij vindt dat de zoekmachine van jou moet weten. De zoekmachines (en ook boefjes) hebben zelf ook middelen om jou te ontdekken. Dat doen ze door middel van "bots".

Robots?

Bot is kort voor robot. Dat komt omdat het woord "robot" zo superlang is dat ze het willen afkorten.... "ro" weggelaten. Maar bots dus. Een bot is een stukje software dat zonder hulp van een browser van website naar website gaat. Wanneer een bot een link tegenkomt dan neemt "hij" de link meteen mee in de volgende zoektocht. Een bot zal of zelf links nalopen, of een lijst maken voor een ander type bot. De taak en de verrichtingen van een bot is de website "indexeren". Indexeren is simpelweg een lijst maken van alle pagina's en de tekst inhoud van die pagina's opslaan.

Revisit

Een super belangrijk instrument is de sitemap. Je kunt een sitemap gebruiken om zelf al een gestructureerde lijst te maken van alle pagina's. In de sitemap mag je ook het verloop aangeven van de aanpassingen op de pagina. Dat doe je door "revisit" in "periode" aan te geven. Bijvoorbeeld revisit in 1 month. Je geeft aan de robot aan dat over een maand er wel wat veranderd zal zijn. Je moet er zelf wel voor zorgen dat binnen die maand er ook een verandering is, anders past de robot de revisit zelf wel aan naar een langere periode.

Robots.txt

In de hoofdmap van je domein hoort een bestandje te staan "robots.txt". Een nette bot zal de aanwijzingen in robots.txt opvolgen. Je kunt daar aangeven dat bepaalde mappen niet doorzocht moeten worden. Een boefjes bot zal alle mappen doorlopen. Het is dus geen "wet" op je server, het is een aanwijzing voor de goede bots. Waarom dan gebruiken? Om te voorkomen dat nutteloze mappen worden geindexeerd. Bijvoorbeeld je map "images" of je wordpress folders. Slim om ook je inlog directory af te schermen en let alsjeblieft op je config files!

Google Search Console

Een onmisbaar instrument om te zien op welke manier de website in geindexeerd is de Search Console. Je komt er door "Search Console Google" in te typen. Die verwijst naar https://search.google.com maar als je daar direct naar toe gaat vindt je er de Google zoekopdracht pagina. Het werkt een beetje tricky imho. Maar eenmaal aangemaakt via je Google account verkrijg je veel inzichten.

Zoekmachines worden gemaakt door "puristen". En Google is de hoofdnerd. Dat is wel waarom Google zo goed werkt. Het nadeel ze hebben op alles wat te zeiken. Zo leeft er de perceptie dat:

Allemaal verschillende pagina's zijn.

* als je nog http:// voor je website hebt staan moet je echt even contact met me opnemen.

Maar zoals ik al bovenaan in deze publicatie aangaf, je moet zelf aan de zoekmachine aangeven wat belangrijk is. Hieronder meer.

Canonical

Op de pagina van de website moet je aangeven welke url de zoekmachine op moet nemen als "canonical". Canoniek is ook een Nederlands woord wat zoveel als "geloofwaardig" betekend. Wat je ermee doet is de 1 unieke waarde van de url opgeven die de zoekmachine aan moet houden als de te indexeren url. Waarom? omdat je anders allemaal dubbelen hebt. En zoekmachines houden niet van dubbel.

Je ziet dan in Search Console dat de botjes zoveel pagina's niet heeft geindexeerd en zoveel wel geindexeerd. Daarvoor worden ook redenen aangegeven. Redenen kunnen zijn:

 • Dubbele pagina zonder door de gebruiker geselecteerde canonieke versie
 • Pagina met omleiding
 • Fout met omleiding
 • Alternatieve pagina met correcte canonieke tag
 • Soft 404
 • Niet gevonden (404)
 • Gecrawld - momenteel niet geïndexeerd
 • Dubbele pagina, Google heeft een andere canonieke pagina gekozen dan de gebruiker
 • Gevonden - momenteel niet geïndexeerd

Er zullen ongetwijfeld nog andere redenen zijn om niet te indexeren. Maar in deze lijst is wel een rode draad zichtbaar. Als je opgeeft dat een pagina "canonical" is, dan moet deze dat ook zijn. Een pagina moet ook een pagina opleveren (de techniek moet in orde zijn), een 404 is slecht nieuws. 404 is een foutcode die aangeeft dat de pagina niet bestaat. En als laatste, er moeten niet teveel omleidingen zijn.

Omleidingen

Omleidingen zijn aanwijzingen die onder water op de website gebeuren. Bijvoorbeeld: als iemand per ongeluk http:// intikt, dan wil je dat de bezoeker automatisch word (om)geleid naar de https:// versie. Dit komt omdat feitelijk http:// en https:// beide verschillende websites kunnen bevatten. Zo ook voor www.xdomein.nl en xdomein.nl De webbouwer / de serverinstellingen maken een keuze welke van de twee te gebruiken. Als de bezoeker iets anders intikt, dan wordt er automatisch omgeleid naar de juiste. Heb je beide omleidingen aanstaan, dan zullen er van 1 link dus altijd 12 dubbele pagina's bestaan. Je kunt via canonical aangeven welke van de 12 jij als de unieke waarde aanwijst. Je moet dan vervolgens ook in je eigen communicatie de unieke waarde gebruiken. Kies je voor met of zonder "www".

Refereren

Het is een goed idee om te backlinken. Backlink: Een pagina linkt naar jou pagina. Als veel pagina's naar jouw website linken dan zal je website wel hoog aangeschreven zijn. Een link naar je website loont. Het loont nog veel meer als de pagina een autoriteit is.

Fleximaal Community is dus een platform dat refereert en waarnaar jij kunt refereren. Omdat Fleximaal Community veel publicaties heeft, goed gevonden wordt in zoekmachines en veel gerefereerd wordt, is het een autoriteit. Zie het als de nieuwspagina / je favoriete krant. Daarop komt dagelijks nieuwe inhoud en wordt door veel mensen gelezen. Zoekmachines zijn er als de kippen bij om geen content te missen. Zo ook voor Fleximaal Community, misschien net iets minder dan een krant, maar veel content, veel nieuwswaarde, dus goed om te linken. En nog bedankt voor het linkje terug!

Je kunt in je publicatie gewoon het webadres typen (met https:// ervoor) en dan wordt het vanzelf een link. Onze software zet er vanzelf een target="_blank" voor om te voorkomen dat je meteen de website verlaat.

Koppen

Zoals ook in andere publicaties te lezen valt is het gebruik van "koppen" heel belangrijk. Daarnaast is er een "woorddichtheid" die heel belangrijk is omdat je daar mee de nadruk op bepaalde inhoud kan leggen. Onder water heb je de "alt" tag van images. Die moet je gebruiken en er zijn onder water aanwijzingen als "metas" waarmee je aan zoekmachines aan kunt geven wat je belangrijk vindt. Ten slotte moet je een "zoekwoord" hebben, dat is het woord of de zin waarop je gevonden wilt worden. 

Search Console geeft je inzicht op welke zoekwoorden hebben geleid tot displays van jou link. Of er nu op geklikt is is een ander verhaal, het duid op de kans om gevonden te worden. Deze woorden kan je benutten om inhoud over toe te voegen. Dat kan op je eigen "blog" pagina of in je nieuws sectie. Maar het is vooral verstandig om dat op een website te doen met autoriteit (zoals Fleximaal Community).

https://marketing.fleximaal.com/publicaties/24/wat-is-nou-een-goede-website 

https://bedrijf.fleximaal.com/publicaties/46/een-publicatie-en-zoekmachines 

https://bedrijf.fleximaal.com/publicaties/45/hoe-bepaal-ik-zoektermen-voor-zoekmachines 

https://bedrijf.fleximaal.com/publicaties/43/vindbaarheid-in-zoekmachines 

Social Media

Andere media met autoriteit zijn social media websites. Wanneer je linkt vanaf een social media bron dan zal dit potentieel veel (vluchtige) bezoekers opleveren. Het is aanbevelingswaardig om bij alle social media uitingen naar de juiste bron op je website te leiden. Een klik op die link leidt tot een "landing". Daarover hebben we ook diverse publicaties. Waar het om gaat is dus linken naar je website en linken naar je publicatie op ons Fleximaal Community platform zorgt voor vindbaarheid en een referentie vanaf een autoriteit medium.

Nadeel is dat Twitter, Facebook, Instagram en delen van LinkedIn NIET GEINDEXEERD worden. Voordeel is dat Fleximaal Community dat wel wordt. Ik zeg maar.

Landen

Landen gaat niet over Nederland en Belgie maar gaat over een bereikte doelgroep die op een link klikt. De landing kan dan op je eigen website of op je publicatie op dit platform. Wat heel belangrijk is, en ik bedoel heel belangrijk. Is dat je land op dezelfde content waarmee je jezelf uit.

Wanneer je uiting op wat voor medium dan ook gaat over koelkasten, dan moet je landingspagina gaan over koelkasten. En sterker nog precies over die koelkast.

Waarom? Ook daar hebben we al meerdere publicaties over geschreven. Check ze uit!

https://marketing.fleximaal.com/publicaties/23/wat-is-nou-een-goede-landingpage 

(related)

https://marketing.fleximaal.com/publicaties/9/waarde-proposite-in-zoektermen 

Samenvattend

Algemeen

 • Je moet zelf aan zoekmachines vertellen waarop je gevonden wilt worden.
 • Je moet zelf voorkomen dat verkeerde of dubbele gegevens geindexeerd worden.
 • Je moet zorgen voor referenties, bij voorkeur vanaf een platform dat zelf ook geindexeerd wordt, met een zeker autoriteit (ik zeg maar).
 • Je moet landen op de content die je aanbiedt.

Publicaties

 • Je kunt naar je publicaties linken vanaf social media. Daarmee kan je landen op precies die content die je in je uiting ook aangeeft. Uiteraard kan je in je publicatie lappen tekst kwijt die je op social beter kort kunt houden. Dus: korte tekst op social en landen op je publicatie.
 • Tip: Je kunt onze nieuwsbrief gebruiken om te refereren aan je publicaties. Je bereikt daarmee een enorme zakelijke doelgroep.

Wil je beter gevonden worden en zoek je hulp? Wij staan voor je klaar. Het begint met gratis contact via die paarse knop hieronder.

 


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.