TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

De keuze voor een degelijk hostingplatform

Publicatie

14 Mar 23

Gewijzigd

14 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Je wilt een website en je wilt niet teveel betalen voor je hosting. Hoe vindt je dan de juiste hosting, lees er meer over in deze publicatie.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Als je op goedkope hosting zoekt, vindt je aanbieders die veel betalen voor de vindbaarheid. Hoe kan dat?

Webhosting voor een euro per maand, kan dat? Nou, ja, als je alleen het eerste jaar 12 euro betaald en dan de vervolgjaren de schade inhaalt. Webhosting is serious business, en dan heb ik het niet over de verdiensten. Er komt mega veel op je af als je een website of webshop online hebt staan.

Wordpress

Wordpress is een CMS. Een CMS is een manier om inhoud op je website te plaatsen en te beheren. Wordpress is alleen niet geschreven als CMS voor websites, maar is geschreven als een blog / communicatie platform. Veel functies zal je niet gebruiken, maar zitten er wel in. Die plaatsen worden vaak gebruikt door aanvallers. Er zijn verschillende doelen van aanvallen, maar een veelgebruikte is het versturen van berichten via je website aan andere mensen (SPAM).

Zodra je ook maar 1 website live hebt staan dan heb je binnen 3 minuten de eerste aanval te pakken. En die aanvallen worden steeds geraffineerder. Het is dus zaak om in de gaten te houden hoeveel mail er vanaf je accounts worden gestuurd. Daarnaast wil je zicht op "reacties" die via de CMS software worden verstuurd.

CMS systemen

Is Wordpress dan een slecht systeem? Nee, in de basis doet het precies wat je ervan verwacht. Daarnaast zijn er zeer veel ontwikkelaars actief die plugins en modules maken voor Wordpress. Ieder CMS heeft zijn sterkere en zwakkere punten. Maar in het hoofdstuk webhosting is Wordpress wel een complexere omgeving waarvan de functionaliteiten goed begrepen moeten worden om veilig te kunnen hosten.

IP adres en DNS

Een website heeft een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is een naam die door mensen makkelijk onthouden kan worden, maar voor computer-computer communicatie eerst moet worden omgezet. Het omzetten van een naam naar een nummer wordt gedaan door een DNS. Een DNS is een domain name service, en vertaalt het makkelijke woord naar een moeilijk nummer. Dat nummer is een IP adres. IP staat voor Internet Protocol. Alle computers / servers op Internet zijn bekend onder een IP adres. De oude manier was IPv4 en dat wordt nu gaandeweg omgezet naar IPv6. IPv6 was nodig omdat de IP adressen bijna op waren.

Je hebt er, eenmaal ingesteld, weinig omkijken naar. Maar als er iets aan de hand is zijn er wel overwegingen. Zo werd ik een aantal jaar gebeld door een goedkopere hosting aanbieder "of ik een backup had". Iemand had een server opnieuw opgestart en die was niet meer live gekomen. Of ik een backup had van de 50 domeinen die we daar hadden lopen. Het nadeel was dat ook de DNS bij die partij liep. Sindsdien hebben we een aparte DNS server en lopen de servers van de domeinen bij hosting partijen. Mocht er ooit nog eens een hosting partij zijn die zijn afspraken niet nakomt of in de financiele problemen geraken, dan kunnen we met een druk op de knop de hosting omzetten. We hoeven dan geen verhuiscode aan te vragen. De DNS stuurt dus alleen alle webverkeer naar een andere hosting.

Een ander voordeel is dat de DNS ook de mailsettings beheert. Dus als je van mailserver wilt wisselen, dan kan dat veel eenvoudiger. Dus een aparte DNS service is raadzaam.

Vervolgens is een les te leren over het omgaan met data. Op webhosting systemen wordt vaak "redundancy" toegepast. Dat is dat er onderdelen van het systeem dubbel zijn uitgevoerd. Als dat goed was ingericht dan had in het genoemde voorbeeld niets aan de hand geweest. Het probleem is, een redundant uitgevoerd systeem moet worden beheerd en diegene die de server herstart moet over enig gezond verstand beschikken. Driemaal pech zorgde voor een hoop ellende.

Nu moet ik zeggen dat pech nooit te voorkomen is. Downtime kan bij ieder systeem. Maar sommige downtime kan je wel proberen te voorkomen. Zo kan een aanval op een webserver of VPS zorgen dat het systeem het zo druk krijgt dat deze de website niet meer kan laten zien. Je hebt dan een werkende server, maar geen werkende website. Iemand zal dan iets moeten doen om de website weer beschikbaar te maken. Dan moet je die iemand wel kunnen bereiken. En dat is een ander onderdeel van hosting waar je even op moet letten. Negen van de tien keer kan je sales wel bereiken, maar techniek niet. En die laatste kan je op weg helpen met je verstoorde website.

Kosten

De kosten van domeinnamen en hosting lopen sterk uiteen. En vallen samen met de service die je krijgt. Een domeinnaam binnen het .nl domein moet je niet meer dan 1,5 euro per maand kosten. Een webserver bestaat uit verschillende onderdelen. Een kleine website zal per jaar circa 80 - 100 euro aan kosten aan hosting met zich meebrengen. Dit kan echter niet los worden gezien van e-mail. Zodra er email om de hoek komt kijken moet je nog eens 5 - 7 euro per maand erbij tellen. Per jaar zal je domein, hosting en e-mail ongeveer 180 - 190 euro ex BTW kosten.

Daarnaast kan er iets extra's worden gerekend als er extra werkzaamheden noodzakelijk zijn.

Wil je meer weten over webhosting voor je website of webshop? Vraag het me! Via de paarse knop hieronder kom je gratis met me in contact.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.