TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Wat is nou een landingpage? Het marketingtechnisch routeren van Internetverkeer

Publicatie

10 Mar 23

Gewijzigd

10 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Voor veel bedrijven is het gangbaar minimaal 4% van de omzet te investeren in marketing. Voor het ene bedrijf is dat meer strategische marketing, voor het andere bedrijf meer de uitvoerende marketing en het behalen van resultaten. Daar waar je geld in marketing steekt moet je zorgen dat je kunt meten of de marketing inspanning rendeert. Daarom is meten belangrijk. Een goed instrument dat meten mogelijk maakt is de landingpagina.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Een landingpage is een normale webpagina die aan een aantal voorwaarden voldoet. Om te begrijpen wat een landing is moeten we even terug naar de basis. Via een inspanning richten we ons op exposure. Exposure levert bereik op als iemand het bericht of de reclame ziet. Binnen de reclame zorgen we dat er een plek is waar mensen die "bereikt" zijn terecht kunnen voor meer informatie en contact. Wat hier als "reclame" staat omschreven kan dus prima een (gratis) Social Media berichtje zijn.

Vooropgesteld, een landing is een vluchtig eerste contact na "bereik". In de wereld van "surfen op het web" mag je blij zijn dat de eerste regel gelezen wordt. Landen is een kunst, maar captiveren bij een landing een nog veel grotere kunst. Daarbij moet met een snel contact de bezoeker inzicht krijgen met wie ze te maken hebben, maar het moet in het eerst zicht ook aansluiten bij de verwachting. Daarnaast moet het simpel zijn (laagdrempelig) om een eerste interactie aan te gaan.

Rode audi A3 met sportvelgen

Even weer een voorbeeld. Stel ik heb een autobedrijf, ik heb een social media uiting geplaatst met daarop het plaatje van een prachtige rode auto. Het is een audi van model A3 en naast de rode kleur zijn op het plaatje prachtige sportvelgen te zien. Er zit een linkje in het bericht en de bezoeker is geintrigeerd, en wil meer weten van deze droomwagen.

De bereikte persoon (via Social Media) wil meer informatie en klikt op de link.

Opties:

1) De link komt uit op de algemene voorpagina van het autobedrijf. Er staat allemaal informatie op de website, maar er is geen rode Audi A3 zichtbaar. De bezoeker is teleurgesteld en haakt af.

2) De link komt uit op de pagina met auto's. De rode Audi A3 is niet te zien. De bezoeker kan een zoekopdracht doen, en daar merk en type ingeven. De resultaten geven een lijst met Audi A3's. De bezoeker moet veel doen om de juiste gegevens te vinden.

3) De link komt uit op de pagina waar alles over de A3 staat te vinden. Het is een prachtige pagina met een configurator en allemaal snufjes. De bezoeker vindt alles over de Audi A3 maar prijs en contactgegevens zijn niet te vinden. De bezoeker haakt af de gevonden Audi A3 is niet rood.

Optie 3 was het meeste to the point. Er is een verleidelijke pagina, maar er mist nog iets.

4) De link komt uit op een pagina waar meteen die specifieke Audi A3 op staat, niets meer niets minder. Zonder eerst op menus en headers te komen ziet de bezoeker nog voor de vouw van de pagina de rode Audi A3 van zijn dromen. De pagina legt kort uit wat het bedrijf doet, en dat zij zelf onderhoud kunnen uitvoeren en hoe de bezoeker in contact kan komen via telefoon en email. Daarnaast is er een formulier waarop de bezoeker zijn/haar contact gegevens kan achterlaten. Het formulier vraag alleen de naam van de persoon en "hoe kunnen we je het beste bereiken" met invoer voor telefoonnummer of e-mail adres.

Deze laatste optie is de juiste landingpagina. De pagina moet bovendien meteen laden en even goed zijn voor mobiel, tablet en desktop. De verwachting is echter dat er een landing is vanaf mobiel of tablet (door de Social Media). 

En vergeet niet te meten he!

Heb je zelf een product of dienst waarvoor je een landingpagina nodig hebt, laat het me even weten, ik denk graag met je mee.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.