TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Online marketing, zeker weten door meten

Publicatie

10 Mar 23

Gewijzigd

10 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Om online marketing goed te laten werken moet alles kloppen. De website, de social kanalen, het meten, de SEO en de content. Maar om alles goed op elkaar te hebben afgestemd ben je veel tijd en veel geld kwijt. Daarom is Continuous Online Improvement (COI) een onmisbare oplossing.

Een publicatie van: Robin Louwerse

De tijden van de ouderwetse website zijn voorbij. Een website met een grafische homepage, een about us en contact pagina. Als entiteit op zich volstaat de website niet meer. Waarom? Omdat de online wereld draait op Google en Social Media. Het is niet meer economisch verantwoord om meer en meer geld in marketing te steken, terwijl al je concurrenten om dezelfde eerste plek vechten. Dat is hetzelfde als twee mensen in een conflict meer en meer in advocaten steken. Er wint niemand alleen de advocaat en in dit geval Google lacht zich kapot.

Het ontwikkelen van je website moet dus anders. Een Wordpressje laten knallen is je geld weggooien. Absoluut jammer van je tijd, geld en inspanning. Niet dat Wordpress een slecht CMS is, maar omdat je zoveel andere dingen eerst goed moet hebben voordat een website loopt. Ik leg het hier uit:

Een website maken begint met een goed onderzoek naar doelen, doelgroepen, media en targetting. Een vorm wordt gekozen en een design wordt uitgewerkt. Dat design wordt eenmaal gekozen en daarna gerealiseerd. Maar dat is eigenlijk niet de weg. Je moet een design a-b testen, je moet de bezoekers monitoren en de data analyseren.

A-B testen?

Een a-b test is een test tussen twee varianten. Bij een a-b test wordt gemeten welke van de varianten het beste presteert. Dat doe je niet eenmaal, maar periodiek. Het doel is de conversie te verbeteren en optimaal te krijgen.

Een a-b test met Wordpress is al wat meer werk. Er is een template gekozen of gekocht. Een a-b test is niet een ander template installeren, een a-b test is finetunen om af te stemmen welke setup er het beste werkt voor de conversie. Wordpress is daar eigenlijk helemaal niet voor gemaakt. Niet voor de a-b test en niet om goed te kunnen meten.

Meten

Een goede meting is met Wordpress al veel moeilijker. Je wilt namelijk op specifieke onderdelen meten. Een detail aanpassen en kijken hoe de flow reageert. Om goed te kunnen meten moet er worden geprogrammeerd. We kunnen niet alleen af met algemene data van Google Analytics, we moeten specifiek kunnen meten. Metingen inbouwen houdt in dat je op specifieke secties van de pagina in moet kunnen breken om kleine stukjes code toe te voegen die data naar een database leid. Deze data wil je kunnen analyseren om de proeven te vergelijken.

Continu Online Verbeteren COI

Om niet teveel op Wordpress af te geven. Terug naar het onderwerp. De manier om met websites om te gaan moet dus anders om strategisch een verschil te kunnen maken. In de wereld van Continuous Improvement worden steeds kleine aanpassingen gedaan en het effect daarvan bepaald. Dat wil zeggen dat multidisciplinair specialisten moeten samenwerken om veranderingen te realiseren en de resultaten van de veranderingen te meten en te analyseren.

Bij Continuous Online Improvement gaat een multidisciplinair team aan de slag om een Online Presence (OP = website, webshop of social kanaal) productie te realiseren. Daarbij wordt uitgegaan van een Minimal Viable Product (MVP) en vanuit het MVP worden doorlopend aanpassingen gedaan binnen iteraties. Een iteratie wordt ook wel een sprint genoemd. Binnen een sprint wordt een specifiek onderdeel van de OP aangepakt en verbeterd. Dat kan in een sprint zijn dat de webteksten SEO worden gemaakt, of dat de headings worden geanalyseerd en verbeterd, dat de bladspiegel (fold) van de website via a-b wordt geoptimaliseerd. Dat de meetbaarheid voor online marketing wordt verbeterd en ga zo maar door. Van sprint tot sprint wordt een onderdeel van de OP aangepakt.

Sprint naar sprint

Bij websites wordt meestal fasering van de betaling afgesproken. de website wordt aanbetaald, en bij live gang het restant. Het nadeel is dat zodra is opgeleverd, de webbouwer geen interesse meer heeft voor de opgeleverde productie.

Voor COI gaat de afnemer van de OP een langdurige samenwerking aan. Er is een laag maandbedrag en daarbij worden in doorlopende perioden sprints gerund. Daarbij worden per sprint doelen gesteld en wordt er een beloning afgerekend als de doelen zijn gehaald.

De ondernemer is zo vele minder geld kwijt aan initiële betaling en krijgt een veel beter product. Daarbij zorgen de garanties op de KPI's ervoor dat er alleen wordt afgerekend bij een meetbare verbetering van het resultaat. Een tweede effect is dat de ondernemer veel meer betrokken is bij het resultaat van de marketing inspanning. De ondernemer weet dus dat wanneer hij/zij moet betalen dat uit een verbetering van het resultaat volgt.

Kosten

Een MVP website kost bijvoorbeeld initieel € 850,- Deze website kan zeer snel worden gerealiseerd. Per sprint van 6 weken komen daar de kosten van de specialisten bovenop van 340 euro.

 • Sprint 1: Content optimalisatie, teksten, afbeeldingen en beeldelementen
 • Sprint 2: SEO analyse & proofen van headings, Google indexatie 1
 • Sprint 3: SEO proofen van webteksten, Google indexatie 2
 • Sprint 4: Marketing optimalisatie fase & meetbaarheid kanalen
 • Sprint 5: Social Channels optimalisatie, OG images
 • Sprint 6: Conversie optimalisatie, gamification, viralisation
 • Sprint 7: a-b testen UI/UX en menu's
 • Sprint 8: Multi/Omni channel marketing optimalisatie

Deze sprints worden jaarlijks herhaald. Daarmee heeft de ondernemer feitelijk ieder jaar een nieuwe website, die doorlopend optimaal wordt gehouden. Waaronder:

 • Content, teksten, koppelingen en afbeeldingen,
 • Google indexatie, search console, Google Analytics, Semrush,
 • Zoekwoorden analyse, SEO, online advertising,
 • Omnichannel marketing & conversie, Social Media kanalen,
 • Uitvoerende marketing op gamification & viralisation.

Wanneer KPI's en doelen worden gerealiseerd wordt een bedrag afgerekend die op de KPI's zijn afgesproken. de KPI's volgen uit de doelen en doelgroepen en worden per sprint met de klant afgesproken. Bijvoorbeeld een bedrag per:

 • Verbeterde Google ranking,
 • Social Media contact,
 • Nieuw contact verzoek,
 • Nieuwe meetbare klant,
 • Marktaandeel,
 • Etc.

Omdat de KPI's uit de doelen en doelgroepen komen kan hierboven geen sluitende lijst worden weergegeven. Het dient als voorbeeld, we spreken graag doelen met je af. De genoemde prijzen zijn indicatief en zullen per case verschillen.

 • Websites klein tot groot
 • Webshops klein tot groot
 • Apps klein tot groot
 • Backend-systemen & platformen klein tot groot

Mocht COI voor jouw OP iets zijn dan komen we graag met je in contact om zo snel mogelijk jou doelen te realiseren.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.