TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Meten neemt excuses weg rondom marketing doelen

Publicatie

10 Mar 23

Gewijzigd

10 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

Bij het niet slagen van marketingdoelstellingen komen alle randvoorwaarden als excuus op tafel. Data neemt alle excuses weg, en zorgt voor een meetbare marketing inspanning.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Als je marketing eens kon meten. De uitspraak "50% van mijn marketing budget is weggegooid geld, maar ik weet niet welke helft" (John Wanamaker 1838-1922) is niet meer van deze tijd. Het gaat om creatief meten. Het grote probleem met meten is "hoe". Google Analytics is een fantastische manier van meten als de oorzaak en bronnen gespreid zijn. Wanneer al je data van Twitter afkomt dan wordt het resultaat gefilterd. De manier van meten moet dus bekend zijn om te kunnen meten.

Meetbaar maken

Heel simpel gezegd, als ik een visitekaartje uitgeef, en ik zet daarop het adres van de website (url) bijvoorbeeld https://basecode.nl  dan komt alle verkeer van Google, backlinks en marketing inspanningen op dezelfde link binnen. Ik kan een simpele aanpassing doen aan de url bijvoorbeeld https://basecode.nl/nl/ 

Wanneer je op beide links hebt geklikt dan ben je tweemaal op de website van Basecode geweest, zonder dat je verschil hebt gezien in de website. Voor de bezoeker is er dus geen verschil, alleen heb je nu gemeten welk deel er van een specifieke bron afkomstig is.

Deze kleine toevoeging maakt dat ik kan meten welk deel er algemeen is en welk deel er van de visitekaartjes af komt. Deze kleine toevoeging maakt ook dat ik globaal kan bijhouden aan wie ik wanneer visitekaartjes heb uitgedeeld, en dan kan ik een inschatting maken hoeveel kaartjes er zijn uitgedeeld, en hoeveel landingen er waren.

Nog veel beter is een unieke QR code of datamatrixcode op te nemen op het visitekaartje. Je kunt dan bijhouden aan wie je het kaartje hebt uitgedeeld, en dan specifiek weten dat de bron dat "event" was, en zelfs een redelijke indicatie van "wie" er op de website was.

PS: wil je een visitekaartje die op deze manier neem even contact op.

Dezelfde manier passen wij toe in direct marketing. Direct marketing ofwel DM gaat er vanuit dat een bericht gestuurd wordt aan een bepaalde persoon. Aan de link aan die persoon hangen wij een "tag". Wanneer de persoon de link ontvangt en er op klikt, dan weten we met redelijke zekerheid dat de eerste occurance van de klik van die persoon afkomstig is. Dat levert een schat aan marketing data op omdat we de data vanaf daar kunnen verrijken.

Nog meer data komt uit spelelementen en incentives als "unlock" systemen. Doel daarvan is de stappen in de marketingfunnels te vullen en via remarketing dezelfde persoon opnieuw te benaderen om de funnels verder te verdiepen.

Marketing data moet uiteindelijk opleveren wie de persoon is en wat de beweegredenen zijn geweest. Daarbij kunnen spelvormen het bezoek veel leuker maken.

Welke spelvorm voor jou van toepassing is volgt uit je product of dienst en welke doelen je wilt bereiken. Klik op de paarse knop en mail me welke doelen jij wilt behalen. Ik help je graag op weg.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.