TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Het maken van een VLOG is anders dan een bedrijfsvideo.

Publicatie

8 Mar 23

Gewijzigd

8 Mar 23

Categorie

marketing

Specialist

Robin Louwerse

De keuze welke vorm van beeld het beste past bij je verhaal is belangrijk. Een tekst kan baten bij een verklarende foto of afbeelding. Maar het moet wel wat meer toevoegen dan alleen wat kleur op de pagina. De keuze voor een video lijkt soms voor de hand liggend, maar het heeft ook een aantal belangrijke nadelen. Lees er meer over in deze publicatie.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Wanneer je een mooie tekst hebt geschreven dan zoek je vaak naar iets wat een beetje kleur geeft aan de zwart-witte wereld. Iets dat bijdraagt aan de inhoud, en wellicht wat verdieping geeft. Een afbeelding mag je natuurlijk niet zomaar van Internet af plukken. Daar heeft iemand hard aan gewerkt en er rusten daarom intellectuele eigendommen op. Het argument "iedereen doet het" is niet geldig en erg lastig uit te leggen als ze aan de deur staan om de boete te innen.

Nee, afbeeldingen moet je als bedrijf laten maken door een vormgever. Foto's kan je bestellen op een stockfoto website, of laten maken door een fotograaf.

VLOG

Een vlog is een kort filmpje, een video verslag. De verslaggever is vaak de persoon die het filmpje maakt. De kwaliteit van vlog camera's is de laatste jaren door de toegenomen populariteit en vraag enorm toegenomen, maar het haalt het niet bij de kwaliteiten van een film.

Een nadeel van een filmische boodschap is dat het niet kan worden geindexeerd door zoekmachines. De woorden die je zegt op beeld zijn dus niet in Google vindbaar, tenzij je de vlog ook uitschrijft in tekst en toevoegt op de pagina.

Een VLOG wordt vaak geedit met een video pakketje dat op de telefoon staat waarmee de VLOG geschoten wordt. Een beetje knippen en plakken en klaar.

Er bestaan natuurlijk hele goede VLOGs waar veel tijd en aandacht in is gegaan. Maar het medium is Internet en de meeste VLOGs vinden een weg naar Youtube of Vimeo.com (let op de .com mensen).

Bedrijfsfilm

Een bedrijfsfilm wordt vaak gemaakt met een ander type camera. De camaraman en de geluidsman zijn twee verschillende personen. Daarbij wordt het verhaal verteld door een professionele stem of verslaggever. Dit heeft bijzondere effecten op de kwaliteit van de video productie.

Een film of TV productie

Een echte film wordt natuurlijk gemaakt met een veel groter team. We kennen de regisseur en de visagie. Alles wat er aan de productie wordt bijgedragen kent een hogere kwaliteit. Dat is in alles terug te zien.

Pas op voor 

We gaan niet over tot naming en shaming. Maar let even op. Soms wordt je als bedrijf gebeld door een productie bureau dat producties maakt voor bekende TV programma's die in de daluren uitzenden. Deze producties worden volgens een bepaalde format gedraaid. De presentatie is door een persoon die jij niet in beeld hebt voor je eigen bedrijfsvideo. Je wordt er in getrokken met een vlotte babbel en de schijn is dat het vrijblijvend is.

Er komt op een dag een licht verveelde cameraman op bezoek die wat shotjes komt maken. Altijd volgens een vaste vorm en je mag er geen reclame in maken vanwege de reclame code commissie. Als je ergens in het midden in het plaatje staat is het al snel goed. Als er de hele tijd van filmen een rare pluk in je haar zit of een snotje uit je neus hangt gaat deze persoon er niets van zeggen, hij komt zijn shotjes maken en mag weer weg. 

Als je probeert te reclameren tegen de gang van zaken zit er meteen een dik incasso bureau achter je vodden. Je bent ontvreden omdat je nul invloed hebt gehad op de kwaliteit en inhoud van de productie. In de kleine lettertjes staat dat er 1 correctieronde is, en als het je niet bevalt heb je het nakijken. Toch ben je er vaak zo'n 3.500 euro aan kwijt of in het ergste geval rond de 15.000.

Ga voor jezelf eens na of je die productie niet veel beter bij een video productie bureau zou kunnen neerleggen. 


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.